Odżywki białkowe – klucz do sukcesu to białka serwatkowe!
Odżywki białkowe znane są z polecania ich sportowcom, zarówno tym profesjonalnym, jak i amatorom, osobom odbudowującym masę mięśniową po chorobie lub urazie, a także tym wszystkim, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej. Kluczem do sukcesu są tu tak zwane białka serwatkowe. Optymalizują one przyswajanie protein wspierając tym naturalne czynności fizjologiczne i metaboliczne naszego organizmu. Odżywki białkowe stosować można regularnie planując określony wzrost masy mięśniowej lub w okresach szczególnie wytężonego wysiłku fizycznego.
Białka w organizmie, czyli jak stosować odżywki białkowe?
Biologiczna, fizjologiczna rola białek w naszym organizmie jest nie do przecenienia. Wzrost oraz rozwój tkanek naszego organizmu odbywa się głównie dzięki aminokwasom zawartych w białkach. Białko bierze także udział w produkcji hormonów oraz wzmacnia ono DNA. Osoby prowadzące bardzo statyczny styl życia i nieobciążające organizmu potrzebują zaledwie 1,5 grama białka na kilogram żywej masy ciała. W przypadku sportowców, których ciała narażone są codziennie na mikrourazy treningowe zapotrzebowanie na białko wzrasta nawet do 4 gramów na kilogram masy ciała. Odżywki białkowe mają tę zaletę, że dostarczają one białek do organizmu i jednocześnie nie wzmagają one wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma miejsce w stosowaniu tradycyjnego odżywiania. Tłuszcze i węglowodany są zredukowane do minimum w formie syntetycznej odżywki białkowej. W odżywianiu profesjonalnym sportowców odżywki białkowe służą do nasycania struktur białkowych w tkance mięśniowej, dzięki czemu powierzchnia mięśni ulega bezpiecznemu i kontrolowanemu rozrostowi. Odżywki białkowe łączy się z równoległym dostarczaniem organizmowi białek z tradycyjnych produktów, takich jak sery, jajka i mięso, aby organizm nie uległ rozregulowaniu żywieniowemu.
Odżywki białkowe harmonizują białko serwatkowe i kazeinę
Sukces odżywki białkowej to harmonizacja szybkiej absorpcji białka serwatkowego i stopniowego, powolnego przyswajania kazeiny. Dzięki tej równowadze organizm jest optymalnie wspierany w prawidłowym i bezpiecznym budowaniu masy mięśniowej.