Szkoły Little Chef uczą dzieci języków obcych podczas… gotowania.
– Pomysł założenia szkoły gotowania dla dzieci zrodził się z miłości do dzieci i pasji kulinarnej – wspomina Katia Roman-Trzaska, założycielka Little Chef. – Kiedy cztery lata temu zakładałam szkołę, ideą było zaszczepienie dzieciom miłości do wspaniałego, zdrowego jedzenia i zachęcenie do samodzielnego gotowania.
Kursy Little Chef przeznaczone są dla dzieci w wieku od 3 do 16 lat. W zajęciach mogą także wziąć udział rodzice najmłodszych uczestników. Adepci sztuki kucharskiej poznają przepisy kulinarne z całego świata, zasady pracy w kuchni i uczą się, jak samodzielnie przyrządzać posiłki oraz tego, jak ważne są produkty lokalne i sezonowe. Dzięki temu, że zajęcia odbywają się również w języku angielskim, dzieci, podczas gotowania, mogą przyswajać obce słowa. Dodatkowo Little Chef organizuje urodziny oraz współpracuje z kilkudziesięcioma szkołami i przedszkolami. Koszt zajęć to 260 zł za 4 lekcje lub 460 zł za 8.
Aktualnie firma przygotowuje ofertę franczyzową, która ma być gotowa za kilka miesięcy. Na początku będzie ona skierowana głównie do partnerów z większych miast. Potencjalny franczyzobiorca będzie musiał dysponować własnym lokalem, a po podpisaniu umowy przejdzie specjalistyczne szkolenie kucharskie.